onsdag 19. oktober 2016

Biografi om Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl ble født i Larvik i 1914. Han hadde interesse for zoologi og antropologi. Han hadde tidlig interesse for eksotiske steder. Han skulle bli oppdagelsesreisende.
Bilderesultat for thor heyerdahl


 Thor Heyerdahl første ekspedisjon sammen med kona liv til Fatu Hiva til Polynesia i 1937 til 1938. Hans mål var å forlate sivilisasjon for å leve i pakt med naturen undersøke hvordan dyrearter kunne ha nødd en øde stillehavsøy.
Bilderesultat for thor heyerdahl kon tiki
Bilderesultat for thor heyerdahl tigris


Thor kom tilbake fra Polynesia og begynte å studere hvordan fartidens primitive sjøfarere kunne ha seilt over havet i åpne fartøy. I 19939 reiste han til Britisk Colombia. Han lærte om indianere på nordvestkysten og deres kultur. Det bodde han sammen med indianere.



Bilderesultat for indianere

Thor Heyerdahl ble kjent for en ekspedisjon som heter Kon-Tiki i 1947. Han seilte 8000km for Sør-Amerika over Stillehavet til Polynesia. Han skulle vise at folk for lenge siden reiste på lange sjøreiser og hadde kontakt mellom forskjellige kultur. Han var 101døgn i Stillehavet. Han beviste at Polynesia var innenfor rekkevidde for fortidens sjøfarere fra Sør-Amerika.
 Bilderesultat for karachi

Thor Heyerdahl hadde hevdet at tidligere sivilisasjoner som ikke så havet hundring, men som en ferdselsåre. Tigris skulle bekrefte at Mesopotamia, Indus kulturen og Egypt hadde handelsforbindelser cirka 3000 f.Kr. Tigris var bemannet med mennesker fra ulike nasjoner og kulturer. målene hans var å manøvrere til destinasjoner som var bestemt på forhånd. Han lyktes med dette og Tigris reiste først til Bahrain og så til muskat i Oman og Karachi i Pakistan.     

       Bilderesultat for mesopotamia
Bilderesultat for bahrain map


Etter fem måned til sjøs ønsket Thor Heyerdahl å avslutte ekspedisjonen på Massawa i Eritrea. Det lot seg ikke gjøre på grunn av kampene i selvstendighetskrigen. På andre steder var det også krigshandlinger. I Somalia var det ogadenskrig og det var borgerkrig i Jemen. De gikk i land i Djibouti. Han satte fyr på protest fordi han likte ikke krigshandlingene.


Bilderesultat for djibouti


Thor Heyerdal døde 18.april 2002. Han ble 88 år gammel. Han ble bisatt i Oslo domkirke 26.april.




Bilderesultat for Thor Heyerdahl døde


Bilderesultat for domkirke oslo





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar